Hur går en försäljning till


När du är intresserad av ett av våra domännamn, så går försäljningen i praktiken till så här.

 

1. Kontakta oss

Ta kontakt med oss.

 

2. Skapa kontakt-id

Skapa ett s.k. kontakt-id (konto) hos II-Stiftelsens egna registrar .SE-Direkt om ditt företag inte redan har ett. Ett kontakt-id ser ut något i stil med följande ”stifte0702-00242”. Skicka kontakt-id och organisationsnummer för företaget/organisationen som ska äga domännamnet till oss.

 

3. Välj betalningsmetod

Om ni inte redan har betalt direkt via PayPal (och kortbetalning), vilket är en möjlighet vi erbjuder för domännamn till salu för lägre belopp, meddela oss om ni önskar betala för domännamnet direkt till oss i SEK (via Plusgiro / banköverföring) eller via oberoende tredje-part/mellanhand (Escrow.com). I samtliga fall så kommer ni att få en faktura i SEK för domännamnet från oss.

Vid användandet av oberoende tredje-part/mellanhand (Escrow.com), så kan betalning av försäljningssumman endast ske i EUR eller USD via banköverföring. Det kommer även då att tillkomma en avgift på ca 3-4% av försäljningssumman för användning av oberoende tredje-part/mellanhand och denna läggs till av tredje-parten/mellanhanden ovanpå den försäljningssumma som vi kommit överens om. Kvitto för den extra avgiften får ni från tredje-parten/mellanhanden.

När betalning har mottagits av oss eller den oberoende tredje-parten/mellanhanden har meddelat oss att de tagit emot betalning på sitt klientmedelskonto, så inleds processen att överlåta domännamnet så att ni blir ny ägare av det.

 

4. Överlåtelse (ägarbyte) påbörjas

Överlåtelsen inleds med att ett mail skickas från registraren .SE-Direkt till e-postadressen som är registrerad för det kontakt-id (konto) som skapades för nya ägaren ovan. I det mailet finns en länk som ni i egenskap av nya ägare måste klicka på för att dels acceptera att ta emot ägarskap av domännamnet och dels acceptera de allmänna villkoren för toppdomänen .SE som alla domännamnsinnehavare under toppdomänen .SE måste godkänna.

När det är gjort, behöver registraren .SE-Direkt ca 1-2 arbetsdagar på sig för att manuellt granska och godkänna överlåtelsen.

 

5. När överlåtelsen (ägarbytet) är genomförd

När överlåtelsen är genomförd efter ca 1-2 arbetsdagar, så kommer registraren .SE-Direkt att meddela oss båda via mail.

Verifiering av att ni äger och har full kontroll över domännamnet kan då dels göras genom att ni besöker Vem har domänen? hos II-Stiftelsen och att ni loggar in i registraren .SE-Direkts Domänhanteraren där ni kommer att kunna administrera domännamnet.

Om oberoende tredje-part/mellanhand (Escrow.com) har använts för förmedling av betalning av domännamnet, så bekräftar ni även till dem att ni nu äger domännamnet och har full kontroll över det. Först när ni har bekräftat överlåtelsen, kommer den tidigare inbetalda försäljningssumman på klientmedelskontot hos dem att betalas ut till oss.

Via Domänhanteraren hos registraren .SE-Direkt kan ni också initiera ett byte till annan registrar, om ni redan har era andra domännamn hos någon annan ackrediterad registrar (återförsäljare) till II-Stiftelsen eller söker tilläggsfunktioner som inte .SE-Direkt erbjuder (så som namnservrar/DNS-servrar eller vidarebefordran av besökare/trafik).

 

Sammanfattningsvis

I allra bästa fall tar det 4 arbetsdagar att genomföra en affär inkl överlåtelse (ägarbyte) av domännamnet och det är inte alls någon komplicerad eller krånglig transaktion. Det finns inget krav eller önskemål från vår sida att hasta oss genom genomförandet av en affär och vi har full förståelse för att alla företag har sina egna unika rutiner och processer för betalning och hantering av sina domännamn.

 

Om ni har några ytterligare frågor eller funderingar, är ni mycket välkomna att kontakta oss.